Akademik Kadro
Doç. Dr. Hüseyin ARAS (Bölüm Başkanı)
Programın Amacı
Kişi, kurum ve kuruluşların özgün güvenlik ihtiyaçlarını 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve “ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde güvenlik hizmetleri sunarak karşılayan güvenlik personelleri yetiştirmektir. Program öğrencilere kişi, kurum ve kuruluşlarda sunulacak güvenlik hizmetlerinde can, mal, bilgi, itibar vb. kayıpları yaşanmasını önlemeye yönelik bilgi, beceri ve tutumlar kazandırmayı hedeflemektedir. Programda eğitim-öğretim faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde özel güvenlik hizmetlerinin kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki hizmetler olduğunun farkındalığıyla yürütülmektedir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin güvenlik hizmetlerini önleyici yaklaşımları öne çıkararak sunabilmelerinin kuramsal ve uygulamalı alt yapısı sağlanmaya çalışılmaktadır.
Programın Sunduğu Olanaklar ve Eğitim Sistemi
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler özel güvenlik hizmetlerinin iç güvenlik hizmetleri içerisindeki konumunu ve önemini kavrayacaklardır. Güvenlik, hukuk, halkla ilişkiler, iletişim, yönetim vb. gibi bilim alanlarında üretilmiş olan bilimsel bilgileri alana özgü sınırlar ve gereklilikler çerçevesinde alacak olan öğrenciler özel güvenlik hizmetlerinde fiilî olarak yer almaya üst düzeyde hazırlanacaklardır. Programın birinci yılının sonunda kurum ve kuruluşlarda otuz (30) iş günü süresince yapacakları staj (uygulamalı eğitim) ise hem okuldaki eğitim-öğretim faaliyetlerini öğrencilerimiz için daha anlamlı hale getirecek hem de onların güvenlik sektörü ile tanışmalarını sağlayacaktır.
Programa Kabul ve Kayıt Şartları
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YGS) girip yerleştirilme için yeterli sayılacak “TYT” puanını almak ve ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olmak temel şarttır. Ayrıca 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 10.maddesinin (a), (d), (f), (h) bentlerindeki şartlara sahip olmak da zorunludur. Okula kesin kayıt için gerekli olan bu şartlar ve belgeler ilgili yılın “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilir. Bu maddelerde belirtilen şartlara sahip olduğunu belgelerle kanıtlayamayanlar ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olsalar da Özel Güvenlik ve Koruma Programı’na kayıt yaptıramazlar.
Buna göre Kanun’un 10.maddesinin (f) bendi, ilgili Yönetmeliğin 18.maddesi ve 26.06.2021 tarih ve 31523 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Özel Güvenlik Görevlileri Sağlık Şartları Yönetmeliği” ile belirlenmiş olan sağlık şartlarını karşılamakta olduğunu gösteren “Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Olur” veya “Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Olur” ibareli bir “Sağlık Raporu” tam teşekküllü bir hastaneden alınmalıdır. Hangi ibareli raporun alınacağı öğrencinin tercihine ya da sağlık durumuna bağlıdır. “Adlî Sicil Belgesi” ise ilgili makamlardan ya da e-devletten alınabilir. Bu belgeler Yönetmeliğin 33.maddesinin 1.fıkrasının son cümlesi gereğince kesin kayıt sırasında okula fizikî belge olarak elden teslim edilmelidir. Bu belgeleri kesin kayıt tarihlerinde okula elden teslim edemeyenlerin Özel Güvenlik ve Koruma Programı’na kesin kayıtları yapılamaz.
Mezunların Çalıştıkları Alanlar
Özel Güvenlik ve Koruma Programı’ndan mezun olan öğrencilerimiz 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümleriyle ön görülmüş olan “Özel Güvenlik Kimlik Kartı”nı yetkili resmî kurumlardan temin ettikten sonra kamuda veya özel sektörde “Koruma ve Güvenlik Memuru”, “Güvenlik Görevlisi”, “Özel Güvenlik Görevlisi” gibi unvanlarla çalışabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz mezuniyet alanlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin iç ve dış güvenliğini sağlayan kurumlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağı için gerekli ve uygun görülmesi halinde bu kurumlarda da çeşitli unvanlarla görev yapabilirler.
Mezunların Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları
Mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek lisans öğrenimlerine devam edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) giren mezunlarımız, DGS Kılavuzu'nda yer alan bilgilere göre, örgün öğretim yapan lisans programları arasından “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” ve “Sosyal Hizmet” programlarını tercih edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na giren mezunlarımız açıköğretim lisans programları arasından ise “Acil Yardım ve Afet Yönetimi”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri”, “İktisat”, “Kamu Yönetimi”, “Maliye”, “Uluslararası İlişkiler”, “İşletme”, “Konaklama İşletmeciliği”, “Sosyal Hizmet”, “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım”, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”, “Turizm İşletmeciliği” programlarını tercih edebilirler. Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puanı alan mezunlarımız tercih ettikleri programlar arasından uygun olan lisans programına, programın özel koşulları çerçevesinde ve kontenjan sınırları dâhilinde yerleştirilirler. Bu şekilde lisans öğrenimine devam etme imkânı kazanan mezunlarımız için, ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere yerleştirildiği lisans programında muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, yerleştirildiği lisans programından alması gereken dersler belirlenir. Bu çerçevede kayıt yaptıran mezunlarımız, öğrenimlerine, yerleştirildikleri lisans programında devam edebilirler.